Luchtreinigeronline voor een beter binnenklimaat

Welkom bij Luchtreinigeronline

Allergieën

Wat is een inhalatie of luchtweg allergie, welke soorten zijn er, wat veroorzaakt een inhalatie allergie en wat ertegen te doen. Een uitleg.

Allergie door inademen stof
Anders dan bij voedselallergieën, waarbij men na het eten van bepaalde voedingsmiddelen een allergische reactie krijgt, krijgt men dit bij inhalatie allergieën na het inademen van bepaalde stoffen, ook wel allergenen genoemd. Er bestaan verschillende soorten inhalatie allergieën.

Huisstofmijt
Men kan allergisch zijn voor huisstofmijt. In de uitwerpselen van de mijten zitten de allergenen. Huisstofmijt komt vaak voor in beddengoed, matrassen, gordijnen, stoffen bekleding van meubels, vloerbedekking.

Hooikoorts
Wanneer men last heeft van hooikoorts is men allergisch voor stuifmeel, ook wel pollen genoemd. De allergenen zitten in de pollen van bomen, grassen en onkruiden. Wanneer de bomen, grassen en struiken in bloei staan verspreiden ze pollen. Bij droog winderig weer is de pollenconcentratie in de lucht het hoogst.

Huisdieren
Men kan allergisch zijn voor huisdieren. De allergenen zitten in de huidschilfers, haren en veren van de dieren.

Schimmels
Men kan allergisch zijn voor schimmels. In de sporen van de schimmels zitten de allergenen. Schimmels komen voor in de badkamer, douche, keuken, op vochtige muren, behang, en houten vloeren.

Symptomen
De symptomen van huisstofmijtallergie, hooikoorts, huisdierallergie en schimmelallergie zijn niezen, tranende ogen, loopneus, verstopte neus, jeuk, jeukende ogen, kriebelhoest, benauwdheid, astma, vermoeidheid, concentratie problemen, slecht slapen en hoofdpijn.

Formaldehyde en vluchtige organische stoffen (VOS)
Formaldehyde komt voor in veel bouwproducten, huishoudelijke schoonmaakmiddelen, lijm, vloerpoets, markers, en verf. De symptomen formaldehyde allergie zijn branderige ogen en keel, loopneus, huiduitslag, eczeem, gevoel van beklemming op de borst, vermoeidheid en hoofdpijn.

Rooklucht
In de rooklucht van tabak zitten zeer giftige stoffen die gevaarlijk zijn voor de gezondheid wanneer met deze langdurig inademt. Dit geldt niet alleen voor degene die rookt, maar ook voor degene die meerookt. Rooklucht geeft irritaties als hoesten, brandende en tranende ogen, verstopte neus, heesheid, kortademigheid, benauwdheid, hoofdpijn, verergering van astma en COPD klachten. Ook rooklucht van een houtkachel of open haard kan deze irritaties geven.

Allergieën bestrijden
Deze allergieën kan men bestrijden door een goede hygiëne, regelmatig ventileren en de luchtvochtigheid te houden op 40 tot 60% RV. De ideale luchtvochtigheid is 50 tot 55% RV. Wanneer ventileren onvoldoende helpt kan men de luchtvochtigheid verlagen met een luchtontvochtiger en de lucht reinigen met een luchtreiniger.

Luchtreiniger met HEPA filter
Een luchtreiniger met HEPA filter haalt pollen, huisstofmijt, schimmelsporen, huidschilfers, haren en veren van huisdieren uit de lucht.

Luchtreiniger met ionisator en actieve koolfilter
Een luchtreiniger met ionisator en/of een actieve koolfilter haalt gassen, rooklucht en nare geuren uit de lucht.

Foto-tabel Lijst

Van hoog naar laag sorteren

2 artikel(en)

Foto-tabel Lijst

Van hoog naar laag sorteren

2 artikel(en)