Luchtreinigeronline voor een beter binnenklimaat

Welkom bij Luchtreinigeronline

Condens- of adsorptie ontvochtiger kiezen

Wat is het verschil tussen condens- en adsorptie ontvochtigers. Wanneer de ene of de andere luchtontvochtiger te gebruiken. Een uitleg.

Condens ontvochtigers

Een condens ontvochtiger wordt ook wel een condensdroger of condensatiedroger genoemd. De meeste ontvochtigers zijn condensdrogers.

Wanneer een condensdroger of -ontvochtiger gebruiken
Een condens ontvochtiger gebruikt men om de luchtvochtigheid te verlagen in warme of verwarmde ruimten bij temperaturen van 15°C of hoger.

Condenseren door afkoeling
Een condens ontvochtiger zuigt de omgevingslucht in het apparaat waar deze snel wordt afgekoeld waardoor het vocht uit de lucht condens wordt. De condens gaat naar het reservoir en de droge lucht wordt licht opgewarmd de ruimte in geblazen zodat de temperatuur in de ruimte gelijk blijft.

Verwarmde ruimten
Een condens ontvochtiger wordt  vaak gebruikt voor huizen, kantoren en verwarmde werkplekken met temperaturen vanaf 15°C.

In de meeste huizen die geïsoleerd zijn om warmteverlies tegen te gaan, waar ruimten verwarmd worden daalt de temperatuur in de onverwarmde ruimten niet onder de 15°C. Men kan denken aan woningen met een verwarmde kamer en onverwarmde slaapkamers en zolder. Een onverwarmde aanbouw, garage of schuur kan wel een lagere temperatuur hebben, zelfs tot onder het vriespunt.

Energiezuinig
Condens ontvochtigers verbruiken minder energie dan absorptie onvochtigers. Naarmate de temperatuur hoger wordt halen ze meer vocht uit de lucht in kortere tijd.

Temperatuur
De meeste condens ontvochtigers werken bij temperaturen van 5°C tot 35°C. Sommige condens ontvochtigers werken ook bij lagere temperaturen.

Absorptie ontvochtigers

Absorptie ontvochtigers worden ook wel adsorptie drogers of absorptiedrogers genoemd.

Wanneer een absorptiedroger of -ontvochtiger gebruiken

Een absorptie ontvochtiger gebruikt men om de luchtvochtigheid te verlagen in koude onverwarmde ruimten bij temperaturen lager dan 15°C of wanneer lage dauwpunten noodzakelijk zijn en de lucht dus erg droog moet zijn.

Dauwpunt
Het dauwpunt is de temperatuur waarbij het in de lucht aanwezige vocht condenseert. Warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude lucht. Daarom zal bij het afkoelen van de lucht het vocht condenseren. Hoe lager de luchtvochtigheid, ofwel hoe droger de lucht, hoe lager het dauwpunt is, dus hoe lager de temperatuur is voordat het vocht uit de lucht condenseert. Hoe hoger de luchtvochtigheid, des te hoger is de temperatuur waarbij het vocht uit de lucht condenseert.

Absorptiemiddel
Een absorptiedroger is voorzien van een harde schijf die gemaakt is van silicagel. Silica gel is temperatuur neutraal. De lucht wordt in de ontvochtiger verwarmd, terwijl de siligagel schijf koud blijft. Hierdoor slaat het vocht uit de lucht neer op de silicagel schijf. Dit vocht wordt van de schijf naar het reservoir geleid. De droge licht verwarmde lucht wordt de ruimte in geblazen.

Onverwarmde ruimten
Absorptiedrogers gebruikt men vaak voor het 's winters ontvochtigen van onverwarmde ruimten zoals schuren en garages.

Ontvochtigen onder het vriespunt
Absorptie ontvochtigers zijn zeer geschikt voor het drogen van koel- en vriescellen, onverwarmde opslagruimtes, voedsel- en met name vleesverwerking, archieven en musea, ijsbanen en skihallen, farmaceutische verwerkingsruimtes en meer industriële situaties die een zeer lage luchtvochtigheid vereisen en/of een lage temperatuur.