Luchtreinigeronline voor een beter binnenklimaat

Welkom bij Luchtreinigeronline

Hoeveel vermogen aan infrarood panelen heeft men nodig?

Hoeveel vermogen aan infrarood panelen men nodig heeft hangt af van het soort ruimte en de kwaliteit van het infrarood paneel. Een uitleg.

Vermogen en stroomverbruik
Het is belangrijk dat het vermogen van de panelen toereikend is voor de ruimte om deze te verwarmen.  Wanneer men te weinig vermogen aan panelen plaatst kan de gewenste temperatuur niet gehaald worden en zullen de panelen constant aanstaan en stroom verbruiken. Wanneer er voldoende vermogen aan panelen is om de ruimte te verwarmen zal de gewenste temperatuur snel bereikt worden en zijn de panelen energiezuinig doordat ze slechts kort aanstaan.

Maat van de ruimte
Om te beginnen bepaalt men wat de oppervlakte of inhoud is van de te verwarmen ruimte. Als de ruimte half open is, een open deur of open trapgat heeft, dan moet de aangrenzende ruimte ook meegerekend worden.

Isolatie van de ruimte
Hoe de ruimte is geïsoleerd bepaald ook hoeveel vermogen aan panelen er nodig is. Slecht geïsoleerde ruimten hebben meer of sterkere panelen nodig.

Ramen en buitenmuren
De oppervlakte van de ramen en het aantal buitenmuren is ook van invloed op het benodigd vermogen. Hoe meer buitenmuren en/of hoe meer ramen des te meer vermogen aan panelen men nodig heeft.

Gewenste temperatuur
Daarnaast is het goed om de gewenste temperatuur te bepalen. In een kantoor, keuken of slaapkamer heeft men een lagere temperatuur nodig dan in de woonkamer. Hoe hoger de gewenste temperatuur is, hoe meer vermogen ofwel hoe meer panelen men nodig heeft.

Kwaliteit van de panelen
De verschillende merken panelen hebben een kwaliteitsverschil. De hoeveelheid infrarood stralen die ze maken verschilt per merk. Hoe meer infrarood stralen ze maken hoe meer rendement ze hebben, dus hoe minder stroom ze verbruiken om te verwarmen. Hoe hoger de oppervlakte temperatuur van de panelen is, hoe beter ze in staat zijn de ruimte te verwarmen.

Techniek
De meeste infrarood panelen gebruiken de carbonvezel verwarmingstechnologie om infrarood stralen te maken. In deze panelen zit carbon in de vorm van koolstofvezels ofwel linten van grafiet verwerkt, wat infrarood stralen maakt wanneer er stroom op staat. De mate van ontwikkeling van deze techniek bepaalt het aantal infrarood stralen dat wordt gemaakt. De betere panelen met carbonvezel hebben een oppervlakte temperatuur van 110°C.

Kristal pasta
In de Welltherm infrarood panelen zit kristal pasta dat de infrarood stralen maakt. De kristal pasta kan beter en meer infrarood stralen maken dan de carbonvezel techniek. Deze panelen hebben een hogere oppervlakte temperatuur. De meest gebruikte panelen zijn worden 120°C.

Welltherm High Power
De Welltherm High Power panelen worden 160°C en zijn geschikt voor hogere en moeilijk te verwarmen ruimtes, zoals ruimtes met een plafond hoger dan 3,5 meter of slecht geïsoleerde ruimtes. Deze panelen worden alleen aan het plafond geplaatst.

Plaatsing van de panelen
Om een goede verdeling van de warmte over de hele ruimte te krijgen is het bij ruimten die meer dan 700 Watt aan infrarood panelen nodig hebben beter om de ruimte met meerdere panelen te verwarmen dan met 1 groot paneel dat op 1 plek hangt. Meerdere panelen kunnen over het plafond of de wanden verdeeld worden zodat een zo groot mogelijk deel van de ruimte als weerkaatsing oppervlak kan dienen en de warmte zo gelijkmatig mogelijk wordt verspreid.

Overzicht van benodigd vermogen per m²
Voor geïsoleerde woon- of werkruimten met een plafond tot maximaal 3 m hoog geldt:                                                        

Gebruik ruimte

Benodigd vermogen per m² bij Welltherm panelen 120°C

Benodigd vermogen per m² bij Standaard panelen 110°C

Kantoor of keuken

38 Watt

59 tot 69 Watt

Woonkamer

42 Watt

65 tot 75 Watt

Slaapkamer

34,7 Watt

54 tot 64 Watt

Badkamer

99 Watt

150 Watt

 

Voor minder goed geïsoleerde ruimten of ruimten met veel ramen moet men bij gebruik van Welltherm panelen ongeveer 3 tot 6 Watt per m² erbij optellen, bij gebruik van standaard panelen wordt 8 tot 10 Watt per m² extra.

Infrarood verwarming calculator
Met de rekenmachine achter onderstaande link kan men eenvoudig berekenen hoeveel vermogen aan infrarood panelen men nodig heeft. De calculator geeft weer hoeveel vermogen aan Welltherm panelen van 120°C en Infrapower panelen van 110°C er nodig is.

Infrarood energie calculator (Excel bestand)

Voor een precieze berekening van het benodigd vermogen kan men contact opnemen met de klantenservice.

 

 

 

 

 

Foto-tabel Lijst

Van hoog naar laag sorteren

25 artikel(en)

Foto-tabel Lijst

Van hoog naar laag sorteren

25 artikel(en)