Luchtreinigeronline voor een beter binnenklimaat

Welkom bij Luchtreinigeronline

Hooikoorts

Hooikoorts

Pollen allergie
Bij hooikoorts is men allergisch voor stuifmeel ofwel pollen van bomen, grassen en kruiden. Daarom wordt hooikoorts ook wel pollen allergie genoemd.

Symptomen
De symptomen van hooikoorts zijn loopneus, verstopte neus, niesbuien, tranende en/of jeukende ogen, kriebel in keel, neus en oren, vermoeidheid, concentratie problemen en lusteloosheid.

Seizoen
Het hooikoorts seizoen loopt van februari tot en met november. De ergste hooikoortsmaanden zijn april tot en met augustus, wanneer de meeste en sterkste hooikoortsverwekkers tegelijk in bloei staan.

Weer
Bij droog winderig weer heeft men het meeste last van hooikoorts. De pollen zijn dan in grote getale in de lucht aanwezig. De wind blaast de droge pollen gemakkelijk weg. Bij nat weer is dat een stuk minder.

Welke planten
De windbestuivende bomen, grassen en kruiden veroorzaken hooikoorts.

Bomen
De pollen van bomen en struiken veroorzaken weinig hooikoorts op de berk, hazelaar, witte en zwarte els en atlasceder na. De pollen van deze bomen bevatten een sterk (de berk) of matig sterk allergeen.

Kruiden
De kruiden veroorzaken weinig hooikoorts, behalve het klein glaskruid, de bijvoet en de ambrosia. Deze pollen van deze planten bevatten een zeer sterk allergeen. 

Grassen
De grassen veroorzaken sterk hooikoorts. De pollen van veel soorten grassen bevatten een zeer sterk allergeen. Het gaat om de grote vossenstaart, veldbeemgras, kropaar, gewoon reukgras, gestreept witbol, rogge, kamgras, engels raaigras, glanshaver, straatgras, timoteegras. De pollen van kweek en mais bevatten een sterk allergeen.

Blootstelling vermijden
Bij hooikoorts kan men het beste zo min mogelijk blootgesteld worden aan de pollen waar men allergisch voor is.

Pollennieuws
Men kan op het pollennieuws de laatste hooikoortsberichten volgen. Men kan er dan voor kiezen om geen buitenactiviteiten te plannen wanneer de pollentellingen erg hoog zijn. Pollentellingen zijn hoog als er veel windbestuivende bomen, grassen en planten tegelijk in bloei staan en wanneer het weer daarbij ook nog gunstig is om de pollen te verspreiden.

Ramen en deuren
Bij droog weer kan men het beste ramen en deuren zoveel mogelijk dicht houden. Men kan het huis ’s morgens vroeg of ’s avonds laat luchten wanneer er de minste pollen zijn.

Autoramen
In de auto kan men de ramen en de luchttoevoer van buiten dicht houden.

Rook, lijm en parfum
Men kan het beste meeroken of inademen van de geur van lijm, verf, reinigingsmiddelen of parfum vermijden. Deze stoffen kunnen een sterke allergische reactie geven wanneer men hooikoorts heeft.

Wasgoed
Men kan het wasgoed binnen of in de droger drogen. Zo voorkomt men dat er pollen in het wasgoed terecht komen.

Luchtreiniger met HEPA filter
Men kan een luchtreiniger met HEPA filter gebruiken om binnen schone pollenvrije lucht te hebben. De ventilator in de luchtreiniger zuigt de lucht aan waarna het HEPA filter de pollen opvangt  en vasthoudt zodat de lucht schoon wordt. Na ongeveer 2 jaar dient het HEPA filter vervangen te worden om de reinigende werking te garanderen.

Bron: Pollennieuws

 

 

Foto-tabel Lijst

Van hoog naar laag sorteren

6 artikel(en)

Foto-tabel Lijst

Van hoog naar laag sorteren

6 artikel(en)