Luchtreinigeronline voor een beter binnenklimaat

Welkom bij Luchtreinigeronline

Infrarood panelen waar gebruiken

Infrarood panelen zijn energiezuinig, compact, geluidloos en snel warm. Een infrarood paneel is geschikt voor huis, badkamer, kantoor, werkruimte.

Drogen lucht niet uit
Infrarood panelen drogen de lucht niet uit. Ze geven directe stralingswarmte en verwarmen de objecten in plaats van de luchtmassa. Er wordt geen stof verplaatst, de lucht blijft daardoor schoon. Ideaal voor mensen met luchtweg problemen. 

Compact
De infrarood panelen nemen weinig ruimte in beslag, ze zijn 2 tot 3,5cm dik. Ze kunnen op de wand of aan het plafond gemonteerd worden tot maximaal 3 meter hoog. Door hun compacte formaat zijn ze makkelijk te plaatsen, ook in kleine ruimten.

Geluidloos
Infrarood panelen hebben geen ventilator en verwarmen daardoor zonder geluid.

Infrarood stralen
Infrarood panelen maken lange golf infrarood stralen die warmte geven. Deze infrarood stralen kan men niet zien, ze vallen buiten het spectrum van het licht. De golflengte is anders dan die van UV-licht, röntgenstralen of microgolven, deze lange golf infraroodstralen zijn dan ook volstrekt anders.

Techniek
Veel infrarood panelen gebruiken de carbonvezeltechniek om infrarood stralen te maken. De betere panelen beschikken over nieuwe technologie en krijgen een oppervlakte temperatuur van 110°C. De Welltherm panelen gebruiken kristalpasta om infrarood stralen te maken, waarmee ze een hoger rendement behalen dan de carbonvezeltechniek. De Welltherm panelen worden 120°C.

Veilig
Het voordeel van een oppervlakte temperatuur van 110°C of 120°C is dat men zich niet snel brandt aan de panelen. De panelen zijn daardoor een stuk veiliger dan verwarmingsbronnen die 400°C of hoger worden.

Waar gebruiken
Infrarood panelen zijn snel warm, na ongeveer 10 tot 15 minuten. Ze zijn geschikt als permanente verwarming of als bijverwarming om een ruimte snel en tijdelijk op te warmen. Met infrarood panelen kan ook een plek in de ruimte verwarmd worden. Ze zijn geschikt voor kantoor, werkruimte, kantine, zorginstelling, huis, badkamer, maar ook een duivenhok of dierenverblijf.

Hoofd- en bijverwarming
De meeste infrarood panelen zijn van metaal of glas en zijn snel warm, maar koelen in verhouding ook snel af. Ze zijn geschikt als hoofd- en als bijverwarming.

Kantoor
Infrarood panelen kunnen goed verwarming bieden op kantoor. Ze verwarmen een ruimte, maar ook een bepaalde plek. Zo is het mogelijk om de receptie van een kantoor te verwarmen met infrarood panelen, terwijl de gang niet verwarmd wordt. Infrarood panelen kunnen zowel aan de wand als in het systeemplafond geplaatst worden.

Badkamer
Een badkamer is goed te verwarmen met een metalen, glazen of spiegel infrarood paneel. Omdat de panelen snel warm zijn hoeven ze alleen aan te staan wanneer men in de badkamer is. De meeste panelen zijn spatwaterdicht. Ze kunnen tegen stoom en spatwater. Om niet telkens het paneel aan en uit te zetten kan men het paneel aansluiten op een thermostaat met bewegingsmelder.

Werkruimte
In een werkruimte waar veel stof vrijkomt bij het arbeidsproces heeft men een infrarood paneel nodig dat stofdicht is. Panelen met een IP waarde waar het 1e cijfer een 5 is zijn stofvrij, ze kunnen tegen schadelijke opeenhoping van stof. De Römer infrarood panelen hebben IP waarde 54 en zijn stofvrij. Wanneer het 1e cijfer een 6 is zijn ze stofdicht en beschermd tegen binnendringen van stof. Het LT E700EX-ATEX infrarood paneel is stofdicht.

Panelen met stenen oppervlak
Panelen met een stenen oppervlak geven accumulatie warmte. Het duurt lang voordat deze panelen warm zijn en de ruimte opwarmen, maar eenmaal warm, dan koelen ze langzaam af. Het duurt ongeveer 2 uur voordat deze panelen afgekoeld zijn. Deze panelen zijn geschikt om een ruimte permanent te verwarmen, en zijn bij permanente verwarming energiezuiniger dan panelen van metaal. Als bijverwarming zijn ze ongeschikt.

Thermostaat
Om de panelen energiezuinig te laten verwarmen kan men ze het beste aansluiten op een geschikte thermostaat. Anders zullen de panelen constant aanstaan en stroom verbruiken.

Meerdere ruimten
Bij gebruik van de panelen in gescheiden ruimten is het energiezuinig wanneer men de temperatuur in elke ruimte apart kan regelen. Dit kan door meerdere thermostaten te gebruiken of een thermostaat met meerdere ontvangers, eventueel voorzien van bewegingssensor voor een optimale besparing.

Hoeveel Watt aan vermogen heeft men nodig
Om energie efficiënt gebruik te maken van de panelen kan men het beste een kleine overcapaciteit gebruiken. De panelen staan dan minder lang aan. Bij normaal geïsoleerde woningen en gebouwen kan men uitgaan van het volgende:

Een woonruimte of kantoor tot 2,6 meter hoogte heeft 25 tot 30 Watt per m³ ofwel 62,5 tot 75 Watt per m².
Een badkamer tot 2,6 meter hoogte heeft 55 tot 60 Watt per m³ nodig ofwel  137,5 tot 150 Watt per m².
Een duivenhok heeft 40 Watt per m³ nodig.

Meer informatie:
Verschil tussen korte golf en lange golf infrarood verwarming
Lange golf infrarood panelen
Korte golf infrarood heaters