Luchtreinigeronline voor een beter binnenklimaat

Welkom bij Luchtreinigeronline

Ionisatie & Gezondheid

Wat is het  effect van een ionisator op de gezondheid. Wat is ioniseren. Hoe verbetert een ionisator de luchtkwaliteit. Een uitleg.

Wat is een ionisator
Een ionisator is een elektrische luchtreiniger die onder hoogspanning elektronen ofwel negatief geladen ionen met behulp van een naald de lucht in sproeit. Een ionisator produceert 20.000 tot een paar miljoen ionen per seconde, en werkt het best bij 20°C en 45 en 60% luchtvochtigheid.

Techniek
Op de naald van de ionisator wordt een paar duizend Volt gezet zodat de elektronen makkelijk van de naald af springen. De stroomsterkte  en dus ook het vermogen van de ionisator is zo laag dat het ongevaarlijk is deze naald, waar altijd een behuizing omheen zit, aan te raken.

Wat doen de ionen
De elektronen ofwel negatieve ionen hechten zich aan zuurstofmoleculen. De geladen zuurstofmoleculen hechten zich aan vuil- en stofdeeltjes in de lucht waardoor deze zwaarder worden dan gewone lucht en neerslaan in de omgeving.

Ionen in de buitenlucht
Het aantal negatieve ionen in de buitenlucht schommelt altijd en ligt ongeveer tussen 500 tot 12.000 ionen per cm³. In bossen, bij watervallen, na een storm of onweersbui kan dat oplopen tot 50.000 negatieve ionen per cm³. Buiten is er onder normale omstandigheden een overschot aan negatieve ionen ten opzichte van positieve ionen.

Ionen binnen
Binnen kan de hoeveelheid negatieve ionen sterk dalen, tot 0 tot 50 per cm³. Kunststof oppervlakten, computers, TL-verlichting, huisstof en moderne bouwmaterialen produceren zeer veel positieve ionen. Dit en een slechte ventilatie zorgt voor een overschot aan positieve ionen wat klachten geeft als een droge keel, verstopte neus, vermoeidheid, grieperig gevoel, hoofdpijn.

Hoeveelheid ionen en hun effect
Het aantal negatief geladen ionen heeft de volgende effecten:

  • • Tot 50 negatief geladen ionen per cm³ veroorzaken fysiologische verstoringen
  • • 1.000-2.000 negatief geladen ionen per cm³ zijn minimaal nodig voor een gezonde omgeving
  • • 5.000-50.000 negatief geladen ionen per cm³ verbeteren de lichaamseigen afweer en weerstand
  • • 50.000-100.000 negatief geladen ionen per cm³ doden bacteriën en verminderen infectiehaarden
  • • 100.000-500.000 negatief geladen ionen per cm³ bevorderen het genezingsproces van het lichaam

Effectief
Hoe meer ionen een ionisator produceert, hoe meer effect. Bijvoorbeeld, 1 m³ lucht is 100 x 100 x 100 cm = 1.000.000 cm³ lucht. In 1 cm³ zitten al gauw 5000 of meer ultra fijn stof deeltjes. Deze zijn alleen te bestrijden als de ionisator zeer veel ionen per seconde produceert of wanneer de luchtreiniger met ionisator ook een HEPA filter heeft.

Nare geuren, bacteriën, virussen
Een ionisator breekt effectief nare geuren, bacteriën, virussen en schadelijke gassen zoals formaldehyde af. Dit gebeurt door de kleine hoeveelheid ozon die de ionisator produceert. De meeste ionisatoren produceren 0,05 ppm ozon, de maximaal toegestane waarde.

Stof, pollen, allergenen, vuildeeltjes
De grote hoeveelheid negatieve ionen die de ionisator produceert hecht zich aan vuildeeltjes zoals pollen, allergenen, huisstofmijt, schimmels, fijnstof zodat deze zwaarder worden dan gewone lucht een neerslaan in de omgeving.

Vochtige doek
De liggende oppervlakken kan men afnemen met een vochtige doek zodat de vuildeeltjes weg zijn uit de ruimte. De vochtige doek ontlaadt het geïoniseerde stof zodat het loslaat en weg te vegen is.

Gezondheid en welbevinden
Negatief geladen ionen zorgen dat het lichaam beter zuurstof op kan nemen, en minder histamine produceert. Ze verminderen klachten van hooikoorts, astma, luchtweg-allergieën, hoofdpijn, vermoeidheid. Ze vergroten de concentratie, verbeteren het afweersysteem van het lichaam en verhogen de weerstand tegen ziekte.

Vorming van ozon
De meeste ionisatoren produceren een kleine hoeveelheid ozon. De elektroden of negatief geladen ionen kunnen de zuurstofmoleculen uit elkaar trekken in plaats van eraan te hechten. Een los zuurstof atoom kan dan met 2 andere zuurstofatomen het ozonmolecuul vormen.

Hoogspanning
Wanneer de hoogspanning waaronder de elektroden de lucht in worden gesproeid niet al te hoog is, kan dit proces van ozon vorming worden verminderd of voorkomen. Er zijn ionisatoren die compleet ozonvrij zijn, echter deze ionisatoren hebben weinig effect op het afbreken van bacteriën, virussen en nare geuren.

Maximaal toegestaan
De maximaal toegestane hoeveelheid ozon die een luchtreiniger of ionisator mag produceren is 0,05 ppm. De organisatie California Certified Air Cleaning Devices keurt ionisatoren op lage ozon-uitstoot en elektrische veiligheid. De goedgekeurde luchtreinigers staan in een lijst.

Ventileren
Langdurig lucht inademen met een ozongehalte van 0,05 ppm is ongezond. Het is daarom sterk aan te raden bij het gebruik van een ionisator die niet ozonvrij is de ruimte te ventileren door ventilatieroosters, luchtkleppen of een raam op een kier, en de ruimte 5 tot 10 minuten per dag te luchten door een open raam.

Foto-tabel Lijst

Van hoog naar laag sorteren

1 artikel(en)

Foto-tabel Lijst

Van hoog naar laag sorteren

1 artikel(en)