Luchtreinigeronline voor een beter binnenklimaat

Welkom bij Luchtreinigeronline

Te droge lucht

Te droge lucht kan gezondheidsklachten geven en schade brengen aan hout en parket. Een uitleg waardoor de lucht uitdroogt en hoe dit op te lossen.

Klachten te droge lucht
Te droge lucht kan gezondheidsklachten en irritaties geven zoals hoofdpijn, droge keel, droge branderige ogen, geïrriteerde contactlenzen, droge hoest, droge huid, gebarsten lippen, koud gevoel bij normale warmte, verminderde weerstand, vermoeidheid, verhoogde kans op infecties en concentratieproblemen.

Schade door te droge lucht
Te droge lucht kan schade veroorzaken aan parket, houten vloeren, houten meubels, muziekinstrumenten, kunst. Het hout kan door uitdroging gaan vervormen en barsten.

Statische elektriciteit
Te droge lucht kan statische elektriciteit geven. Dit kan hinderlijk zijn.

Winter
In de winter is de lucht vaak droog. Koude lucht kan minder vocht bevatten dan warme lucht. Wanneer het droog vriezend weer is, is de luchtvochtigheid buiten nog lager. De verwarming droogt de lucht binnen verder uit. Hierdoor kan de luchtvochtigheid in huis snel te laag worden.

Zomer
In de zomer wanneer men gebruik maakt van een airco kan de luchtvochtigheid ook te laag worden. Een airco koelt de lucht niet alleen, maar droogt de lucht ook uit.

Relatieve luchtvochtigheid
Relatieve luchtvochtigheid is het percentage maximale waterdamp bij een bepaalde temperatuur en luchtdruk. Hoe lager de temperatuur, hoe minder waterdamp de lucht kan bevatten. Bij een luchtvochtigheid van 100% is de lucht verzadigd ontstaat dauw of mist.

Ideale luchtvochtigheid
De ideale relatieve luchtvochtigheid ligt tussen 50 en 60%.

Ventileren
Ventileren kan de luchtvochtigheid verhogen, echter vaak is het niet voldoende. Bovendien is het weer buiten  niet altijd uitnodigend om een raam open te zetten. Bij het gebruik van een airco stroomt de gekoelde lucht naar buiten wanneer men een raam open zou zetten, wat nadelig is voor het rendement van de airco.

Luchtvochtigheid verhogen
De luchtvochtigheid kan men het effectiefst verhogen met een luchtbevochtiger. Een luchtbevochtiger verhoogt snel de luchtvochtigheid tot het gewenste niveau en houdt deze op peil.

Foto-tabel Lijst

Van hoog naar laag sorteren

17 artikel(en)

Foto-tabel Lijst

Van hoog naar laag sorteren

17 artikel(en)