Luchtreinigeronline voor een beter binnenklimaat

Welkom bij Luchtreinigeronline

Te vochtige lucht

Te vochtige lucht kan gezondheidsklachten geven, schimmel in huis, zilvervisjes, schade aan hout door rotting. Een uitleg hoe dit te voorkomen.

Gezondheidsklachten
Te vochtige lucht kan gezondheidsklachten geven zoals benauwdheid door schimmels, allergie,  en hoofdpijn. Een te hoge luchtvochtigheid is ongezond voor mensen met luchtweg allergieën, astma en COPD.

Schimmel in huis
Te vochtige lucht zorgt voor de groei van schimmel in huis, bacteriën, zilvervisjes, een muffe lucht en aantasting van de bouwmaterialen. Houten vloeren kunnen schade oplopen door rotting. Er kunnen vocht- en schimmelplekken ontstaan op muren en plafond, loslatend behang.

Gezonde luchtvochtigheid
Een gezonde relatieve luchtvochtigheid ligt tussen 45% en 60%.

Oorzaken hoge luchtvochtigheid
Een te hoge luchtvochtigheid kan komen door te weinig mogelijkheden om te ventileren, lekkage, slechte vochtwering, doorslaand vocht, optrekkend vocht, condens.

Vochtig weer
Bij nat weer of een hoge luchtvochtigheid buiten, wordt de luchtvochtigheid binnen ook al snel hoog. Bij onverwarmde ruimten blijft de luchtvochtigheid extra hoog omdat de lucht niet gedroogd  door een verwarming. Wanneer in deze ruimten weinig geventileerd kan worden blijft de luchtvochtigheid ook bij droog weer hoog.

Condens
Een hoge luchtvochtigheid ontstaat ook door het gebruik van een  bad of douche. Het vocht in de lucht condenseert tegen de oppervlakken die kouder zijn dan de lucht zelf. Een gemiddeld huishouden produceert 10 tot 15 liter vocht per dag door transpireren, uitademen, koken, wassen, douchen en baden.

Bouwkundige gebreken
Wanneer het vochtprobleem komt door bouwkundige gebreken zoals lekkage, een slechte vochtwering van de kelder of een buitenmuur die water doorlaat kan men deze gebreken het best eerst verhelpen.

Ventileren
Wanneer de luchtvochtigheid buiten lager is dan binnen kan men ventileren om de luchtvochtigheid te verlagen. Echter, vaak is de luchtvochtigheid buiten juist hoog en helpt ventileren niet.

Dubbel glas
Condens op de ramen in huis kan men sterk verminderen door het gebruik van dubbel glas.

Luchtvochtigheid verlagen
De luchtvochtigheid kan men verlagen met een luchtontvochtiger. De ontvochtiger haalt vocht uit de lucht zodra deze aanstaat en verlaagt de luchtvochtigheid effectief in elke ruimte en houdt deze op peil.

Foto-tabel Lijst

Van hoog naar laag sorteren

27 artikel(en)

Foto-tabel Lijst

Van hoog naar laag sorteren

27 artikel(en)