Bijverwarming van de badkamer, zithoek, eethoek, studeerkamer, werkkamer kan goed met infrarood verwarming. De voordelen op een rij.

Energie besparen door bijverwarming
Men kan energiezuinig verwarmen door de hoofdverwarming van het huis op een lage temperatuur te laten staan, bijvoorbeeld 15°C tot 17°C. Voor de plekken of kamers, zoals de zithoek, eethoek, badkamer, studeerkamer, werkkamer kan men bijverwarming gebruiken.

Lage temperatuur hoofdverwarming
Vaak wordt het in de meeste goed geïsoleerde huizen in een zachte winter niet kouder dan 14°C. De hoofdverwarming zal wanneer deze laag staat, op bijvoorbeeld 15°C tot 17°C, weinig aanslaan, en dus weinig energie verbruiken.

Energiezuinige bijverwarming
Infrarood verwarming is energiezuinige elektrische bijverwarming. Infrarood verwarming warmt de lucht niet op, maar verwarmt de objecten zoals de vloer, wanden, plafond, meubels en mensen in de ruimte. Meestal binnen 5 minuten, nadat infrarood panelen of heaters zijn aangezet, is de infrarood stralingswarmte voelbaar.

Verwarming badkamer
Infrarood panelen en stralers zijn ideale verwarming voor de badkamer waar het snel warm moet zijn voor een korte duur. Er zijn spiegel infrarood panelen, gewone infrarood panelen en korte golf infrarood badkamer stralers. Infrarood panelen worden 90°C tot 120°C afhankelijk van het merk, en verwarmen de ruimte gelijkmatig. Badkamerstralers worden meer dan 400°C zijn direct warm en geven goed voelbare stralingswarmte, vooral op een plek.

Thermostaat
Men kan een aan- uitschakelaar tussen de verwarming in de badkamer en het stroomnetwerk zetten zodat men alleen wanneer men dat wenst de verwarming aan kan zetten. Men kan de verwarming ook aansluiten op een analoge thermostaat of een klokthermostaat.

Thermostaat met bewegingsmelder
Wanneer men de verwarming aansluit op een thermostaat met bewegingsmelder gaat de verwarming gaat dan alleen aan wanneer er iemand in de badkamer is. Zodra men de badkamer heeft verlaten gaat de verwarming weer uit. Hoe snel de verwarming uitgaat na het verlaten van de ruimte hangt af van de ingestelde vertragingstijd op de thermostaat.

Spatwaterdicht
Verwarming voor de badkamer moet bestand zijn tegen vocht. Een infrarood paneel of badkamer straler moet minimaal IP waarde x4, ofwel het tweede cijfer van de IP waarde is 4, hebben wil deze in een badkamer geplaatst kunnen worden. IP x5 is nog beter. De verwarming kan dan in zone 3 van de badkamer geplaatst worden, dat is op een plek waar geen spatwater kan komen.

Installatie
Wanneer men de verwarming direct aansluit op het elektriciteitsnet is er een betere bescherming tegen vocht dan wanneer de stekker van de verwarming in het stopcontact in de badkamer wordt geplaatst.

Verwarming eethoek, zithoek, studeerkamer, werkkamer
Omdat men vaak maar op een paar plaatsen tegelijk in huis is hoeft niet het hele huis verwarmd te worden. Het verwarmen van de plek waar men is kan voldoende zijn. Infrarood panelen zijn bij uitstek geschikt voor het verwarmen van een plek in de ruimte zoals een eethoek, zithoek, studeerkamer, werkkamer. Doordat infrarood panelen en heaters alleen de objecten verwarmen en niet de lucht, verbruiken ze geen energie aan het verwarmen van de hele ruimte.

Thermostaat
Bijverwarming is het meest energiezuinig wanneer men het alleen gebruikt wanneer men in de ruimte is. Wanneer men de infrarood verwarming aansluit op een thermostaat, eventueel met bewegingsmelder, kan men veel besparen. De thermostaat plaatst men binnen de plek die verwarmd wordt, zodat de infrarood verwarming uitgaat wanneer de ingestelde temperatuur op de plek is bereikt.

Slecht geïsoleerde of moeilijk te verwarmen ruimte
Voor slecht geïsoleerde of moeilijk te verwarmen ruimtes zijn er hoge temperatuur infrarood panelen die 150°C tot 190°C worden, en er zijn infrarood heaters ofwel donkerstralers die 350°C tot 400°C worden.