Wat is het verschil tussen infrarood verwarming en convectie verwarming. Welke is het meest energiezuinig, comfortabel en gezond. Een vergelijking.

Wat is infrarood verwarming
Infrarood verwarming is stralingswarmte van lange golf C infrarood stralen. Deze infrarood stralen kan men niet zien, maar wel voelen omdat lange golf infrarood stralen objecten verwarmen. Infrarood panelen en infrarood heaters maken lange tot middellange golf infrarood stralen.

Convectie verwarming
Convectie verwarming verwarmt de lucht. Warme lucht is lichter dan koude lucht en stijgt daarom op. Dit zorgt voor een groot verschil in temperatuur. De vloer voelt koud aan. De lucht gaat circuleren door temperatuurverschillen in de ruimte, wat voor hinderlijke trek zorgt.

Stof
Door de luchtcirculatie gaat stof opdwarrelen waardoor huisstofmijt, stof, pollen en bacteriën ook mee de lucht in komen. Dit is ongunstig voor mensen met luchtwegallergieën, astma, huisstofmijtallergie.

Vocht
Het vocht in de warme lucht condenseert op de koude wanden. Hierdoor ontstaan vochtige muren waarop schimmel ontstaat en het stukwerk kan worden aangetast.

Ventileren
Doordat de luchtkwaliteit bij convectieverwarming niet optimaal is, dient er vaker geventileerd te worden. Echter de verwarmde lucht verdwijnt dan naar buiten, waardoor de verwarming weer harder moet werken om de temperatuur op peil te krijgen. Dit zorgt voor een stijging in het energieverbruik.

Infrarood verwarming voordelen
Infrarood verwarming heeft een aantal voordelen ten opzichte van convectie verwarming. Het is energiezuiniger, gezonder, en beter voor het huis of gebouw.

Energiezuinig
Infrarood stralen verwarmen niet de lucht maar de objecten in de ruimte zoals de vloer, wanden, plafond, meubilair. Deze nemen de warmte op en geven die vertraagd weer af aan de ruimte. Dit kan een flinke besparing op energieverbruik opleveren. Er hoeven geen massa’s lucht te worden verwarmd, de warmte verdwijnt niet direct met de lucht mee naar buiten wanneer er geventileerd wordt. De warmte wordt vastgehouden door de objecten en deels teruggegeven aan de ruimte.

Droge muren
Doordat infrarood stralen de muren verwarmen kan vocht uit warme lucht niet condenseren tegen de koude wanden. Hierdoor blijven de muren vrij van schimmel en vochtplekken. Dit is gezonder, er zijn geen schimmelsporen die kunnen worden ingeademd. Droge muren zijn beter voor het stukwerk, dit blijft heel omdat het droog is.

Gezond
Bij infrarood verwarming is er geen luchtcirculatie. Er zijn daardoor nauwelijks stofdeeltjes, huisstofmijt, pollen en allergenen in de lucht. De ingeademde lucht bij infrarood verwarming is koeler dan de verwarmde lucht van convectie verwarming. Koude lucht is gezonder dan verwarmde lucht. De luchtvochtigheid blijft stabiel. Infrarood stralen zorgen voor een betere doorbloeding in het lichaam en versterken de zelfhelende krachten en het immuunsysteem van het menselijk lichaam.