Vocht in huis kan een probleem zijn. Vocht in muur, kelder, schimmel in huis kan duiden op vochtproblemen in huis. Vochtbestrijding is dan nodig.


Oorzaken vochtproblemen

Oorzaken van vochtproblemen kunnen zijn vochtig weer buiten, vochtproductie door koken, was drogen, baden, douchen, het houden van speciale huisdieren en bouwkundige gebreken.


Vochtig weer

Wanneer het buiten vochtig weer is of de luchtvochtigheid hoog is en de kachel binnen niet aan hoeft omdat het warm genoeg is kan de luchtvochtigheid in huis snel oplopen. De vochtige lucht stroomt van buiten naar binnen en verhoogt de luchtvochtigheid.


Koken, was drogen, baden, douchen

De luchtvochtigheid in huis neemt ook toe door koken, was drogen, baden, douchen, uitademen en transpireren. Een gezin produceert al gauw gemiddeld 10 tot 15 liter vocht per dag op deze manier.


Condens

De warme vochtige lucht koelt af tegen de koude muren, plafond en vloer waardoor er condens ontstaat. Wanneer het vocht niet snel wordt afgevoerd trekt het in de muren, het plafond en de vloer en kan er schimmel in huis ontstaan of rotting.


Speciale huisdieren

Het houden van speciale huisdieren waarbij grote waterbassins, terraria, grote open bakken met water worden gebruikt, zorgt ook voor veel vocht in huis wat condenseert tegen de koude muren, plafond en vloer.


Kelder

Vocht in de kelder kan komen door optrekkend vocht, vochtige muren en condens. Het probleem van condens komt vooral voor tijdens warm weer. De warme lucht van buiten koelt in de kelder af, het vocht condenseert omdat koude lucht minder waterdamp kan bevatten dan warme lucht.


Bouwkundige gebreken

Te veel vocht in huis kan ontstaan door bouwkundige gebreken zoals een lek, slechte vochtwering in de kelder en muren die vocht doorlaten. Wanneer er sprake is van deze problemen kan men het best eerst het gebrek verhelpen en daarna het huis drogen.


Ideale luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid is 40 tot 60%RV. De lucht is dan vochtig genoeg om goed zuurstof op te nemen en droog genoeg om aangenaam te zijn.


Vochtproblemen bestrijden

De luchtvochtigheid kan men verlagen door te ventileren. Echter dit is niet altijd mogelijk of helpt niet altijd voldoende. Een luchtontvochtiger bestrijdt het vochtprobleem effectief door de luchtvochtigheid te verlagen naar het gewenste niveau.