Men kan zeer energiezuinig verwarmen met infrarood verwarming door gebruik van de juiste thermostaat. Welke thermostaat te kiezen. Een uitleg.

Welke thermostaat kiezen
Er zijn verschillende soorten thermostaten met elk hun eigen voordelen. Welke thermostaat te kiezen hangt af van de wensen en het gebruik van de verwarming in de ruimte.

Analoge thermostaat
Een analoge thermostaat is niet programmeerbaar. Deze thermostaat heeft een draaischijf of druktoetsen waarmee de temperatuur hoger en lager ingesteld kan worden. Elke keer dat men een hogere of lagere temperatuur wenst moet men de temperatuur op de thermostaat hoger of lager instellen. Een analoge thermostaat is zeer eenvoudig in het gebruik.

Thermostaat met bewegingsmelder
Een thermostaat met bewegingsmelder laat de verwarming aangaan zodra er iemand in de ruimte is. Men kan 2 temperaturen, hoog en laag, instellen, en een vertragingstijd voor hoelang de verwarming aanblijft na het verlaten van de ruimte. Het voordeel is dat de ruimte alleen verwarmd wordt wanneer er iemand in de ruimte is. 

Klokthermostaat
Een klokthermostaat is een programmeerbare thermostaat. Men kan altijd minstens 2 temperatuurwaarden  instellen, een hoge waarde ofwel comfort temperatuur en een lagere waarde ofwel een economy temperatuur.

Timer
Er zijn klokthermostaten met een timer, men kan instellen hoelang een bepaalde temperatuur moet gelden. Elke keer dat men de timer wil gebruiken moet men de timer instellen. Het voordeel van de timer is dat men niet kan vergeten de verwarming lager te zetten. Wanneer de ingestelde tijd van de timer verstreken is, gaat de verwarming automatisch lager.

Dagprogramma
De meeste klokthermostaten hebben een dag- en of weekprogramma. Op de eenvoudigste klokthermostaat kan men alleen een hogere en een lagere temperatuur instellen en de tijd waarop deze moeten ingaan. Elke dag draait de thermostaat hetzelfde programma.

Weekprogramma
Een klokthermostaat kan een weekprogramma hebben dat varieert van week- en weekendprogramma tot 7 afzonderlijk van elkaar te programmeren dagen per week met meerdere schakelmomenten per dag. Het voordeel van veel programmeermogelijkheden is dat de verwarming precies ingesteld kan worden naar behoefte. Het nadeel kan zijn dat een thermostaat ingewikkeld wordt om te programmeren.

Zelflerend
Een klokthermostaat kan zelflerend zijn, de thermostaat leert wat de opwarmtijd van de ruimte is en zal ervoor zorgen dat de ruimte op temperatuur is op de ingestelde tijd met een zo laag mogelijk energieverbruik.

Intelligente thermostaat
Er zijn ook klokthermostaten die, met behulp van een ingebouwde bewegingsmelder, het ritme van de gebruikers kunnen volgen en hun programma daarop zullen aanpassen. Het nadeel kan zijn een hoger stroomverbruik omdat de verwarming ook aangaat als men niet een hogere temperatuur wenst terwijl men in de ruimte is. Het voordeel kan zijn dat de verwarming alleen wanneer men daadwerkelijk in de ruimte is aangaat.

Open raam functie
Een programmeerbare thermostaat kan een open raam functie hebben. De thermostaat laat de verwarming niet aangaan bij een plotselinge snelle temperatuurdaling wat het geval is wanneer men de ramen open heeft om te ventileren. Dit is energie besparend, de verwarming staat niet onnodig aan terwijl het raam open staat en de warmte zo naar buiten verdwijnt. De verwarming zal weer aangaan zodra het raam dicht is en de snelle temperatuurdaling is gestopt.

Andere extra’s
Een programmeerbare thermostaat kan nog andere extra opties hebben zoals vakantiemodus, men kan de data wanneer men op vakantie is instellen en de temperatuur daarop aanpassen. Een andere optie is kinderslot of toetsenvergrendeling, automatische aanpassing aan zomer- en wintertijd.

WiFi thermostaat
Een WiFi thermostaat is via een App vanaf elke locatie te bedienen met een smartphone, tablet of pc. Het voordeel is gebruiksgemak en de mogelijkheid om op elk moment de temperatuur te regelen vanaf elke plek.

Thermostaten met centrale unit
Voor zoneregeling, het individueel verwarmen van elke ruimte, kunnen thermostaten met een centrale unit handig zijn. In elke te verwarmen ruimte komt een draadloze thermostaat. Al deze thermostaten zijn gekoppeld aan één centrale unit. Vanaf deze unit zijn alle thermostaten te bedienen. Vaak geeft zo’n unit ook informatie over het stroomverbruik per ruimte. Wanneer het WiFi thermostaten en unit zijn, is de temperatuur vanaf elke locatie te regelen met een smartphone, tablet of pc via de App. Het voordeel van zoneregeling is dat er geen ruimten onnodig tegelijk met andere ruimten verwarmd worden. Dit kan een flinke besparing op energieverbruik opleveren.

Plug-in thermostaat
Een plug-in thermostaat is eenvoudig te installeren. De thermostaat gaat in het stopcontact en de stekker van het verwarmingselement gaat in de thermostaat. Een nadeel is dat de thermostaat dicht bij het verwarmingselement hangt en de temperatuurmeting onnauwkeurig wordt.

Opbouw thermostaat
Een opbouw thermostaat wordt op het stroomnetwerk uit de muur aangesloten. De infrarood verwarming op de thermostaat aangesloten. Het voordeel is dat er geen aparte ontvangers nodig zijn om de infrarood verwarming aan te sluiten op de thermostaat en dat er geen batterijen hoeven worden vervangen. Het nadeel kan zijn bij meerdere verwarmingselementen dat er veel snoeren naar de thermostaat geleid worden. Een opbouw thermostaat heeft een maximaal schakelvermogen uitgedrukt in Ampère, het totaal aangesloten vermogen aan verwarming mag niet hoger zijn dan het maximale schakelvermogen van de thermostaat.

Draadloze thermostaat
De meeste thermostaten zijn draadloos en werken op batterijen. Het voordeel is dat de thermostaat op een centrale plek in de ruimte geplaatst wordt zodat de temperatuurmeting nauwkeurig is. De infrarood verwarming wordt aangesloten op de thermostaat door een ontvanger. De ontvanger communiceert met de thermostaat.

Ontvanger
Een ontvanger wordt geplaatst tussen het elektriciteitsnet en de infrarood verwarming. Een ontvanger heeft een bepaald schakelvermogen uitgedrukt in Ampère. Er kunnen meerdere verwarmingselementen aangesloten worden op één ontvanger. Er kan echter in totaal niet meer vermogen aan verwarming worden aangesloten dan het schakelvermogen van de ontvanger. Aan een thermostaat kunnen meerdere ontvangers worden gekoppeld.

Plug-in ontvanger
Een plug-in ontvanger is eenvoudig te installeren, de stekker van de plug-in ontvanger gaat in het stopcontact en de stekker van de verwarming gaat in de ontvanger.

Opbouw ontvanger
Een opbouw ontvanger is een klein kastje dat op de muur of het plafond geplaatst wordt. De ontvanger wordt aangesloten wordt op het stroomnetwerk uit de muur of het plafond. De verwarming wordt aangesloten op de ontvanger.

Inbouw ontvanger
Een inbouw ontvanger heeft geen behuizing en wordt aangesloten op het elektriciteitsnet in het plafond of de muur, de verwarming wordt aangesloten op de ontvanger. De ontvanger is weggewerkt in de muur of het plafond, bijvoorbeeld in een lasdoos.