Hoeveel capaciteit een airco moet hebben om de ruimte goed te koelen hangt af van verschillende factoren. Een uitleg hoe deze capaciteit te bepalen.


Inhoud en isolatie van de ruimte
De inhoud,  isolatie en ligging van de ruimte bepalen hoeveel koelcapaciteit nodig is. Een minder goed geïsoleerde ruimte, een zolder, een ruimte met veel ramen, een plat of schuin dak, ligging aan de zonkant heeft een airco met veel meer koelcapaciteit nodig dan een goed geïsoleerde ruimte met weinig ramen. Bij airco’s wordt vaak de capaciteit voor de oppervlakte of inhoud van goed geïsoleerde ruimtes aangegeven.


BTU
De capaciteit ofwel het koelvermogen van een airco wordt vaak uitgedrukt in BTU. 1 Watt is 3,4121 BTU. Een airco met 4000 BTU heeft een koelvermogen van 1172 Watt.


Hoeveel koelvermogen nodig
Per kubieke meter heeft men ongeveer 30 tot 40 Watt koelvermogen nodig. Echter bij minder goede isolatie, plat of schuin dak, ligging aan de zonkant heeft men 50 Watt koelvermogen nodig. Bij slechte isolatie, serre, veel glas is dat 60 Watt.


Overcapaciteit
Men kan altijd beter kiezen voor een airco met een kleine overcapaciteit. Dit om er verzekerd van te zijn dat de ruimte goed gekoeld wordt. Bovendien hoeft de airco dan niet constant te draaien waardoor deze minder energie verbruikt en langer meegaat.


Overzicht
In onderstaand overzicht is te zien hoeveel capaciteit nodig is voor een bepaalde ruimte.