Huisstofmijt kan allergische reacties geven. Wat is huisstofmijt, waar komt deze het meest voor en hoe huisstofmijt te bestrijden. Een uitleg.


Huisstofmijt

Huisstofmijt of huismijt is een klein spinachtig beestje van 0,3 mm. Met het blote oog is de huismijt onzichtbaar. De mijt eet huidschilfers van mensen en dieren.


Bedden, tapijt, beschimmelde muren

De huisstofmijt zit het meest in matrassen, beddengoed, kussens, tapijt, stoffen bekleding van meubels, gordijnen en beschimmelde muren.


Luchtvochtigheid

De huisstofmijt houdt van vochtige stoffige plekken. Zijn ideale klimaat is 25°C met een luchtvochtigheid van 75 tot 80%. De slaapkamer is vaak een ideaal leefklimaat voor de huismijt.


Huisstofmijtallergie

De allergie voor huisstofmijten wordt veroorzaakt door een stofje ofwel allergeen in de uitwerpselen van de mijt. Het inademen van dit allergeen of het contact met de huid van dit allergeen kan een allergische reactie geven.


Klachten

De klachten van huisstofmijt allergie kunnen zijn:

  • • verstopte neus, loopneus, niezen
  • • jeukende ogen, rode gezwollen tranende ogen
  • • benauwdheid, kortademigheid, astmatische klachten
  • • huiduitslag, eczeem, jeuk, galbulten


Huisstofmijt bestrijden

Huisstofmijt kan men bestrijden door de luchtvochtigheid te verlagen, de kamer stofvrij te maken en materialen in huis te vervangen.


Luchtvochtigheid verlagen

De luchtvochtigheid verlaagt men door te ventileren. Wanneer dit onvoldoende helpt of niet mogelijk is kan men een luchtontvochtiger gebruiken, deze verlaagt de luchtvochtigheid en houdt deze op peil. De huisstofmijt bestrijdt men het best door de luchtvochtigheid beneden 50% te houden en de temperatuur beneden 22°C.


Stof verwijderen

De kamer maakt men stofvrij door minstens 1 keer per 2 weken het beddengoed te wassen op 60°C, overgordijnen jaarlijks te wassen en vitrage een paar keer per jaar. Gladde vloeren kan men met een vochtige doek afnemen, vloerbedekking 2 tot 3 keer per week stofzuigen. Het stof in de lucht verwijdert men met een luchtreiniger.


Materialen vervangen

Het kan nodig zijn oude matrassen, vloerbedekking of gordijnen te vervangen omdat er zo veel huisstofmijten in zitten dat deze niet meer uit te roeien zijn. Het best kan men kiezen voor glad materiaal dat gemakkelijk schoon te maken is, mijt werende stoffen die op 60°C gewassen kunnen worden, een bed met een luchtdoorlatende bodem en afsluitbare kasten. Het vervangen van materialen heeft alleen zin als het vocht en het stof in de ruimte ook aangepakt wordt.