Wat zijn de symptomen van hooikoorts en wat helpt tegen hooikoorts. Een uitleg en tips.


Wat is hooikoorts
Hooikoorts is een allergische reactie op bepaalde soorten stuifmeel, ook wel pollen genoemd, van grassen, planten en bomen. Bij iemand met hooikoorts raken de slijmvliezen van ogen, neus, mond, keel of luchtpijp geïrriteerd zodra ze in aanraking met pollen komen.


Symptomen
Hooikoorts kan de volgende klachten geven. Kriebel in de neus waardoor men veel niest. Een verstopte neus of een loopneus. Jeukende, tranende of branderige ogen. Een droge branderige keel waarbij men moet hoesten of kriebelhoest. Een vol gevoel in het hoofd. Koorts en moeheid.


Katten en huisstofmijt
De bovengenoemde klachten kunnen ook het gevolg zijn van andere dingen dan hooikoorts, zoals katten of huisstofmijt.


Wanneer
De hooikoortsklachten heeft men in de bloeitijd van grassen, planten en bomen. Mensen die allergisch zijn voor stuifmeel van bomen kunnen in februari-maart al klachten krijgen. Mensen die allergisch zijn voor pollen van grassen en planten kunnen de klachten in mei-juni krijgen.


Wat helpt tegen hooikoorts
Men kan het best zo min mogelijk in contact komen met de pollen. Op zonnige winderige dagen zit er veel stuifmeel in de lucht. Men zou binnen kunnen blijven voor zover dat mogelijk is. Men kan het best ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten houden om het stuifmeel buiten te houden.


Luchtreiniger
Men kan gebruik maken van een luchtreiniger met HEPA filter. Een luchtreiniger met HEPA filter haalt het stuifmeel, dat naar binnen is gekomen, uit de lucht. Hierdoor kan men de lucht in huis vrij van pollen houden.


Zonnebril
Wanneer men naar buiten gaat kan men een zonnebril dragen om contact van het stuifmeel met de ogen tegen te gaan.


Vakantie
Wanneer men op vakantie gaat in het pollenseizoen kan men het best een bestemming aan zee of hoog in de bergen kiezen omdat daar het minste stuifmeel in de lucht zit.


Medicijnen
Wanneer men contact met pollen niet kan voorkomen, of wanneer men ondanks het vermijden van pollen klachten houdt kan men gebruik maken van medicijnen. Men kan bij aanhoudende klachten van hooikoorts of vragen over medicijnen tegen hooikoorts het best contact opnemen met de huisarts.


Bron: Thuisarts.nl