Wat zijn oorzaken van vochtproblemen in de kelder. Hoe dit op te lossen. Wanneer, en welke luchtontvochtiger te gebruiken in de kelder. Een uitleg.

Doorslaand vocht
Vochtproblemen in de kelder kunnen komen door doorslaand vocht. Wanneer de vloer en/of de wanden van de kelder niet waterdicht zijn kan grondwater en regenwater door de muren en vloer heen sijpelen. Doorslaand vocht is de herkennen aan water dat in de kelder staat en/of vochtplekken op de muur al dan niet met schimmel. Om dit op te lossen kan men het beste de kelder waterdicht maken. Om de kelder daarna snel te drogen kan men gebruik maken van een luchtontvochtiger.

Lekkende leiding of afvoer
Een lekkende afvoer kan vochtproblemen in de kelder veroorzaken. Een lekkende afvoer is te herkennen aan water dat op een bepaalde plek in de kelder staat of een vochtplek op een bepaalde plek in de kelder bij de afvoer. Bij een lekkende afvoer kan er ook sprake zijn van stank in de kelder. Om dit op te lossen kan men het beste het lek opsporen en dicht maken.

Ventilatie
Om de lucht in de kelder fris te houden en ervoor te zorgen dat het vocht weg kan, kan men het beste ervoor zorgen dat er geventileerd kan worden. Dit doet men door ventilatieroosters te plaatsen bovenaan in de muren van de kelder. Echter in de zomer kan ventileren averechts werken doordat de warme buitenlucht dan zorgt voor condens in de koele kelder.

Condens
In de zomer wanneer de warme buitenlucht in contact komt met de koude muren, plafond en vloer van de kelder treedt er condens op. Warme lucht kan veel meer vocht opnemen dan koude lucht. Wanneer de warme lucht van buiten tegen de oppervlakken in de kelder aankomt koelt de warme lucht snel af en condenseert het teveel aan vocht. Hierdoor ontstaat condens op de muren, plafond en vloer van de kelder.

Schimmel, muffe lucht
Wanneer men hier niets aan doet kan er schimmel en een muffe lucht ontstaan wat slecht is voor het behoud van kostbare materialen die in de kelder opgeslagen staan zoals voorraden, wijn , meubels, antiek.

Luchtontvochtiger kelder
Om de kelder droog te houden of te drogen na een periode van vochtoverlast kan men gebruik maken van een luchtontvochtiger. Een luchtontvochtiger houdt de luchtvochtigheid van de kelder op peil ongeacht het weer buiten. Wanneer de temperatuur in de kelder het vaakst 15°C of hoger is, kan men het best gebruik maken van een condens of compressie ontvochtiger. Wanneer de temperatuur het vaakst lager is dan 15°C kan men het best gebruik maken van een adsorptie ontvochtiger.