Droge lucht in huis, slaapkamer kan gezondheidsklachten geven. Wat is een normale luchtvochtigheid en hoe deze in huis te verhogen. Een uitleg.

Droge lucht in huis, slaapkamer
Te droge lucht in huis, slaapkamer, woonkamer kan irritaties geven aan de luchtwegen, ogen, huid. Door droge lucht kan men last krijgen van hoesten, irritaties aan slijmvliezen, droge branderige ogen, droge, soms gebarsten, huid, vermoeidheid. Te droge lucht kan allergieën en astma klachten verergeren en benauwdheid veroorzaken.

Hout, parket, antiek
Door droge lucht in huis kan er schade ontstaan aan houten vloeren, parket, houten meubels, antiek. Door te droge lucht droogt het hout uit en kan het onherstelbaar beschadigen doordat het gaat scheuren.

Statische elektriciteit
Statische elektriciteit kan ontstaan door wrijving tussen voorwerpen van verschillende materialen en door wrijving met droge lucht. Door te droge lucht neemt statische elektriciteit toe. Statische elektriciteit merkt men doordat met een schok krijgt bij het aanraken van iets, of door het knetteren van een trui. Statische elektriciteit kan onherstelbare schade toebrengen aan computer hardware.

Lage luchtvochtigheid
In de winter wanneer het vriezend weer is, is de luchtvochtigheid buiten laag. De verwarming binnen droogt de lucht nog verder uit. Bovendien kan warme lucht meer waterdamp bevatten dan koude lucht, daardoor daalt de luchtvochtigheid in huis in de winter al gauw. Dit is vooral het geval bij zeer goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen.

Normale luchtvochtigheid
Een goede luchtvochtigheid in huis ligt tussen 50 tot 60% RV. Dit is de hoeveelheid waterdamp die in de lucht zit, men spreekt ook wel van relatieve luchtvochtigheid.

Luchtvochtigheid verhogen
De luchtvochtigheid verhogen kan door te ventileren. Echter wanneer de luchtvochtigheid buiten laag is zal ventileren niet helpen. De luchtvochtigheid verhoogt men effectief en gecontroleerd met een luchtbevochtiger.

Luchtwassers en filter bevochtigers
Er zijn verschillende soorten luchtbevochtigers. Luchtwassers reinigen de lucht van stof en brengen de luchtvochtigheid automatisch op ongeveer 50% RV. Koud waterverdampers of filter luchtbevochtigers brengen en houden de luchtvochtigheid automatisch op 50 tot 60% RV. Sommige filter bevochtigers hebben een hygrostaat waarmee men de gewenste luchtvochtigheid kan instellen.

Ultrasoon  en Stoom luchtbevochtigers
Ultrasoon luchtbevochtigers verdampen het water in tegenstelling tot luchtwassers en filter bevochtigers op een kunstmatige manier. Ultrasoon luchtbevochtigers kunnen de luchtvochtigheid snel verhogen. Stoom bevochtigers geven warme mist en verhogen de luchtvochtigheid snel. Ultrasoon en stoom bevochtigers hebben vaak een hygrostaat waarmee de gewenste luchtvochtigheid ingesteld kan worden.