De luchtvochtigheid verlagen kan nodig zijn wanneer de luchtvochtigheid in huis te hoog is. Hoe en waarom de luchtvochtigheid verlagen. Een uitleg.

Waarom luchtvochtigheid verlagen
Een te hoge luchtvochtigheid kan gezondheidsklachten geven en allergieën verergeren. Een hoge luchtvochtigheid in huis bevordert de groei van schimmel, huisstofmijt, zilvervisjes. Houten vloeren, balken en bouwmaterialen kunnen schade oplopen door te vochtige lucht zoals rotting.

Gezondheidsklachten
Een te hoge luchtvochtigheid kan op de lange termijn gezondheidsklachten geven zoals ademhalingsproblemen, reuma, verkoudheden, allergieën en een verlaagd immuunsysteem.

Huisstofmijt
De huismijt gedijt goed in een warme vochtige omgeving. De uitwerpselen van de huismijt veroorzaken de allergie. Wanneer de allergenen worden ingeademd of in contact komen met de huid kunnen ze klachten veroorzaken als hoesten, niezen, tranende ogen, eczeem.

Schimmel
Schimmel gedijt goed in een vochtige omgeving. Door vocht ontstaat schimmel op bouwmaterialen, muren, plafond, vloer. De sporen van de schimmel veroorzaken de allergie. De symptomen lijken op die van de huisstofmijt, kortademigheid, hoesten, tranende ogen, verstopte neus, eczeem.

Formaldehyde
Door een te hoge luchtvochtigheid komt er meer formaldehyde vrij uit bouwmaterialen en textiel zoals spaanplaat, MDF, tapijt, gordijnen en vitrage. Formaldehyde kan irritaties geven aan neus, keel en ogen. Op de lange termijn kan het kankerverwekkend zijn.

Schade aan bouwmaterialen
Een te hoge luchtvochtigheid kan schade aan bouwmaterialen veroorzaken door rotting en schimmel. Schimmel en ongedierte kunnen door vocht langzaam het bouwmateriaal opeten. Houten vloeren en balken kunnen door vocht gaan rotten.

Ideale luchtvochtigheid
Een goede luchtvochtigheid ligt tussen 40 en 60% RV. De ideale luchtvochtigheid in huis is ongeveer 50% RV.

Luchtvochtigheid verlagen
De luchtvochtigheid verlagen kan door te ventileren, echter bij vochtig weer helpt ventileren niet. De luchtvochtigheid verlaagt men effectief met een luchtontvochtiger.

Luchtontvochtiger verwarmde ruimte
Wanneer de temperatuur in ruimte het meest boven 15°C ligt kan men het best gebruik maken van een condens ofwel compressie ontvochtiger. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer vocht de condens ontvochtiger uit de lucht haalt.

Luchtontvochtiger koude ruimte
Wanneer de temperatuur in de ruimte lager is dan 15°C kan men het best gebruik maken van een adsorptie ontvochtiger. Deze haalt ongeacht de temperatuur evenveel vocht uit de lucht en is dus zeer geschikt voor ruimten met lage temperaturen.