Steeds meer huizen worden verwarmd zonder gas. Dit om de CO2 uitstoot te verminderen. Welke mogelijkheden biedt elektrisch verwarmen. Een uitleg.

CO2 uitstoot verminderen
De nieuwe klimaatwet schrijft voor dat de CO2 uitstoot in Nederland in 2030 gehalveerd moet zijn ten opzichte van nu. Stoken op gas geeft veel CO2 uitstoot. Om de CO2 uitstoot te verminderen worden nieuwbouwwoningen daarom gebouwd zonder gasaansluiting. Er moeten nieuwe oplossingen worden bedacht voor duurzame verwarming van de woningen.

Duurzaam verwarmen
Duurzaam verwarmen kan op verschillende manieren. Een goede methode is om elektriciteit op te wekken met bijvoorbeeld zonnepanelen en elektrische verwarming voor de woning te gebruiken. Wanneer er niet meer stroom voor de verwarming gebruikt wordt, dan er beschikbaar is door de zonnepanelen, verwarmt men klimaatneutraal.

Elektrisch verwarmen
Er zijn verschillende soorten elektrische verwarming. Om een hoge elektriciteitsrekening te voorkomen, of om te voorkomen dat de opgewekte elektriciteit uit zonnepanelen snel op is, is energiezuinige verwarming het best.

Energiezuinig verwarmen
Elektrische verwarming die de objecten in plaats van de lucht verwarmt is het meest energiezuinig. De objecten, dat zijn de vloer, wanden, plafond en meubilair nemen de warmte op en geven deze weer af aan de ruimte. Deze objecten kunnen veel beter warmte opnemen en vertraagd weer afgeven aan de ruimte dan lucht. Dit levert een flinke energiebesparing op ten opzichte van luchtverwarming. Wanneer de verwarming is aangesloten op een thermostaat die voor elke ruimte afzonderlijk de temperatuur regelt is de energiebesparing optimaal.

Infrarood verwarming
Infrarood verwarming verwarmt de objecten in plaats van de lucht. De golflengte van de infrarood stralen die de verwarming maakt bepaalt hoe warm de infrarood verwarming wordt. De lange en middellange infrarood stralen zijn niet zichtbaar voor de mens, maar wel voelbaar als warmte. De korte golf infrarood stralen hebben een rode gloed.

Infrarood panelen
Infrarood panelen maken lange golf infrarood stralen en worden 95°C tot 120°C. Infrarood panelen zijn geschikt voor binnen in normaal tot goed geïsoleerde ruimten. Om optimaal te besparen op energieverbruik worden infrarood panelen aangesloten op een thermostaat.

Hoge temperatuur infrarood panelen
De golflengte van de infrarood stralen van hoge temperatuur infrarood panelen is iets minder lang dan die van gewone infrarood panelen. Hoge temperatuur infrarood panelen worden 150°C tot 190°C en zijn geschikt voor moeilijk te verwarmen ruimtes zoals minder goed geïsoleerde ruimtes, ruimtes met een hoog plafond, een trapgat, ruimtes met veel ramen en hot yoga studio’s. Hoge temperatuur infrarood panelen worden meestal aangesloten op een thermostaat voor optimale besparing op energieverbruik. Ze kunnen ook worden aangesloten op een dimmer.

Heatstrips, donkerstralers
Heatstrips of donkerstralers maken middellange golf infrarood stralen en worden 350°C tot 400°C. Heatstrips verwarmen een bepaalde plek in de ruimte en zijn geschikt voor plaatsing aan een hoog plafond, werkplaats, serre, slecht geïsoleerde ruimte, garage. Heatstrips kunnen worden aangesloten op een thermostaat of dimmer om te besparen op energieverbruik en de warmte te regelen naar behoefte.

Korte golf infrarood stralers
Infrarood stralers maken korte golf infrarood stralen en geven daarbij in tegenstelling tot de andere infrarood verwarming een lichtgloed. Infrarood stralers verwarmen een plek in de ruimte en zijn ook geschikt voor buiten. De warmte kan niet wegwaaien. Infrarood stralers worden erg heet, binnen geven ze al gauw teveel warmte op één plek. Korte golf infrarood stralers kunnen worden aangesloten op een dimmer om de warmte hoeveelheid te regelen naar behoefte.

Thermostaat
Om infrarood verwarming echt energiezuinig te maken kan men zoneregeling toepassen. Dat is elke ruimte afzonderlijk verwarmen. Hierdoor worden ruimtes niet onnodig verwarmd. Zoneregeling kan met draadloze thermostaten. In elke te verwarmen ruimte komt een thermostaat. De infrarood verwarming wordt met een ontvanger aangesloten op de thermostaat.

WiFi thermostaat
Er zijn WiFi thermostaten met een centrale unit waardoor de verwarming in elk vertrek van het huis met een smartphone, tablet of pc te regelen is vanaf elke plek. Voorwaarde is wel dat elke ruimte is voorzien van een thermostaat.

Thermostaat met bewegingsmelder
Een thermostaat met bewegingsmelder laat de verwarming alleen aangaan wanneer er iemand in de ruimte is.