Hoeveel vloerverwarming nodig is om een ruimte te verwarmen hangt af van de inhoud en isolatie. Een uitleg hoe vloerverwarming te berekenen.

Inhoud en isolatie van de ruimte
Hoe beter een ruimte geïsoleerd is, hoe minder vermogen nodig is om de ruimte te verwarmen. Het daardoor altijd van belang om bij het gebruik van vloerverwarming de ruimte goed te isoleren. Het is ook van belang de vloer goed te isoleren zodat de warmte niet verdwijnt in de vloer maar naar boven gaat, de kamer in.

Gehele vloer verwarmen
Men kan ervoor kiezen om over het hele vloeroppervlak vloerverwarming aan te brengen. Hierdoor zijn er geen koude plekken, maar is de hele vloer warm. Bij koudere delen in huis, zoals voor een grote raampartij of schuifpui kan men een strook met een hoger vermogen aan vloerverwarming neerleggen, of de kabels dichter op elkaar aanleggen.

Elektrische vloerverwarming
Elektrische vloerverwarming is er in kabels en matten. Het voordeel van de verwarmingsmatten of verwarmingsfolie is de snelheid en eenvoud waarmee het geïnstalleerd wordt. Elektrische vloerverwarmingsfolie is er in verschillende breedtes en verschillende wattages. Veel voorkomende wattages zijn 100 Watt per m² en 160 Watt per m².

Bijverwarming
Wanneer de vloerverwarming bedoeld is als bijverwarming heeft men voor ruimtes kleiner dan 10 m² 160 Watt per m² nodig. Voor ruimtes groter van 10 m² is 100 Watt per m² voldoende. Er is van uitgegaan dat het plafond niet hoger is dan ongeveer 2.60 meter.

Hoofdverwarming
Wanneer de vloerverwarming als hoofdverwarming dient, heeft men 160 Watt per m² nodig, ongeacht de maat van de ruimte. Er is van uitgegaan dat het plafond niet hoger is dan ongeveer 2.60  meter.

Programmeerbare thermostaat met vloersensor
Elektrische vloerverwarming kan men het best aansluiten op een programmeerbare thermostaat met vloersensor. De verwarming voldoet dan aan de Ecodesign LOT20 eis van energiezuinig verwarmen. Door de programmeerbare thermostaat kan men ervoor zorgen dat de ruimte alleen (extra) verwarmd wordt wanneer dat nodig is.