Luchtreinigers reinigen de lucht van stof, fijnstof, pollen, allergenen, virussen, bacteriën, nare geuren. Ideaal tegen hooikoorts, astma, huisstofmijtallergie.
Welke luchtreiniger kiezen
Welke luchtzuiveraar men nodig heeft hangt af van waar men de lucht van wil reinigen.
Hooikoorts, astma, huistofmijtallergie, kattenallergie
Wil men de luchtreiniger gebruiken om hooikoorts, astma, huisstofmijtallergie, kattenallergie of fijnstof en stof te bestrijden dan kan men het best kiezen voor een luchtreiniger met een dik HEPA filter. Het HEPA filter vangt stof, fijnstof, allergenen, pollen en huismijt op waardoor de lucht schoon wordt.
Virussen en bacteriën
Is de luchtreiniger bestemd om virussen en bacteriën tegen te gaan dan kan men kiezen voor een luchtreiniger met een speciaal allergie filter, een dik actieve koolfilter of een luchtreiniger die de lucht reinigt door deze te verhitten.
Nare geuren, gassen
Moet de luchtreiniger nare geuren uit de lucht halen, dan kan men kiezen voor een ionisator of een luchtreiniger met een dik Actieve koolfilter ook wel carbonfilter of koolstoffilter genoemd.
Hoeveel capaciteit heb ik nodig bij een luchtreiniger met HEPA filter
Hoeveel capaciteit een luchtreiniger moet hebben hangt af van de mate van vervuiling in de lucht. Bij milde luchtvervuiling gebruikt men een luchtzuiveraar met een filtercapaciteit die 2x zo groot is als de inhoud van de ruimte, voor gemiddelde vervuiling is de 3,5x zo groot en voor zware vervuiling is dat 5x zo groot.
Rekenvoorbeeld
Een luchtzuiveraar met een filtercapaciteit van 300m³/u is geschikt voor een ruimte met milde vervuiling van 60m²/150m³, voor gemiddelde vervuiling is dat 34m²/85,7m³ en bij zware vervuiling is deze luchtreiniger geschikt voor een ruimte van 24m²/60m³.
Waar kan ik nog meer op letten
Andere dingen waar men op kan letten bij een luchtreiniger die de lucht reinigt met filters zijn of de luchtzuiveraar een voorfilter heeft, hoeveel geluid de lucht reiniger maakt en wat deze verbruikt.
Een voorfilter haalt grove vuil- en stofdeeltjes uit de lucht en is vaak wasbaar. Door een voorfilter gaan de andere filters langer mee.
Het geluid kan in de laagste stand 15 dB tot 30 dB zijn. 15 dB is zeer stil, ideaal voor gebruik op een slaapkamer. Het geluid is in de hoogste stand bij de meeste luchtreinigers 40 dB tot 47 dB.
Een luchtreiniger kan men het best de hele dag aan laten staan. De luchtzuiveraar reinigt dan automatisch de lucht en slaat af wanneer de luchtkwaliteit goed is. Het verbruik hangt af van de capaciteit, de meest gebruikte stand en het merk.
Ionisator
Een ionisator is een luchtreiniger zonder filters. Deze maakt geen geluid. Het verbruik is laag. Een ionisator kan ook toegevoegd zijn als extra optie bij een luchtreiniger met filters, de luchtreiniger maakt dan wel geluid.
Bij een ionisator zonder filters slaat het vuil neer op de grond, wil men het schoon houden in de ruimte en voorkomen dat de vuildeeltjes opnieuw door de lucht gaan circuleren dan kan men het best liggende oppervlakken en de vloer afnemen met een vochtige doek.
Lucht reinigen door verhitting
De Airfree luchtreinigers laten de lucht langs een keramisch verhittingselement stromen waar bacteriën en virussen worden geëlimineerd. De schone lucht stroomt afgekoeld weer de ruimte in. Deze luchtreinigers hebben geen filters en maken geen geluid. Door het verhittingselement is het verbruik vergelijkbaar met filter luchtreinigers.
Meer info : Welke luchtreiniger kiezen , Vergelijking tussen luchtreinigers